Meer over verse kauwbotten

Botten  zijn het meest omstreden en  gevreesde deel van een  rauw vers voederschema, hetgeen echter ongegrond is.

Er zijn veel misvattingen en mythes over het geven van botten aan honden en we zouden u willen aanmoedigen om dit naast u neer te leggen en uw hond te laten genieten van echte verse rauwe botten.

Stel uzelf de vraag: Hoe hebben honden en al hun wilde voorouders, zoals wolven, vossen en coyotes in de loop van duizenden jaren kunnen overleven,terwijl hun voeding hoofdzakelijk uit deze vlezige botten bestond?

Het antwoord is eenvoudig: de kiezen van de honden zijn er voor gemaakt om op de botten te kauwen en deze op te eten. Hun sterke tanden en kiezen breken de botten in kleine delen en het maagzuur verkleint ze verder en maakt ze week en buigzaam. Zij zijn dan makkelijk te verteren terwijl het lichaam hieruit calcium en mineralen absorbeert die van levensbelang zijn. Het is erg belangrijk  stil te staan bij het feit, dat er altijd risico’s in het leven blijven bestaan . Toch kunnen risico’s worden geminimaliseerd door eenvoudige en beschermende maatregelen. Neem altijd rauwe verse botten, laat deze niet meerdere dagen in de zon liggen(daar worden ze broos en breekbaar van), en neem het bot weg zodra u denkt dat uw hond met het bot klaar is.

De voordelen van verse kauwbenen

Het kauwen op een bot is voor de hond een instinctieve en stimulerende  activiteit.

Het leidt de hond af  en voortkomt dat hij gaat kauwen op andere voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn, zoals meubels, afstandsbedieningen, schoenen etc.

Bij het kauwen komt ook nog endorfine vrij, hetgeen de hond een behaaglijk gevoel geeft. Het regelmatig kauwen op botten en daardoor de consumptie van calcium kan helpen  tandplak, tandvleesontsteking en verlies van tanden te voorkomen en helpt  de beenderen  van uw hond te versterken.

Als u uw hond regelmatig botten zou geven, dan zou hij nooit veterinaire behandelingen nodig hebben voor het reinigen of andere aandoeningen aan zijn gebit.. Een vers kauwbeen past daarom precies  in het voedingspatroon van uw hond en daarnaast sluit het ook volledig aan bij het verlangen van hem om te kauwen.

Let wel op: laat uw hond nooit alleen als hij een kauwbeen heeft. Zorg dat hij altijd onder toezicht staat!


Altijd rauw, nooit gekookt!

Als u een rauw bot zou verhitten wordt het broos en splinterig. Dompelt u hem daarentegen in een zuur dan wordt hij week en buigzaam. Met deze wetenschap is het dus duidelijk dat een gekookt been de buik en darmen van de hond  kan beschadigen. Een vers rauw bot daarentegen  wordt in verbinding met maagzuur week en past zich volledig aan, aan de maag en darmen. Dan is deze makkelijk op natuurlijke manier te verteren.

Kauwbenen die wij aanbevelen.

Als uw hond geen botten gewend is, begin dan met botten die zacht zijn en zo groot dat hij ze niet in een keer in kan slikken. Voor kleine honden zijn kippennekken erg geschikt, voor grotere honden kipkarkassen of andere gevogeltekarkassen. U mag ook de botten in eerste instantie stukslaan met een hamer (bot even in plastic verpakken).

Weet u zeker dat uw hond rustig gaat liggen kauwen op een bot dan kunt u grotere botten gaan geven: geiten- of lamsribben of -nekken, haas-, konijn-, eendenkarkassen of hele kippen, eenden, fazanten, duiven etc.

Geef geen varkensvlees of –botten. Die kunnen een virus bevatten dat dodelijk is voor honden en katten.

Geen “dragende” botten geven, dat zijn botten van poten van grote dieren als schapen, kalveren, koeien. Dus ook geen mergpijpen. Deze botten zijn veel te hard en kunnen verstoppingen veroorzaken of tanden doen breken. Voor de meeste honden zullen koeienbotten veel te groot en te hard zijn.

Voor goede botten kunt u het beste even zoeken op Internet onder het zoekwoord “barf”.

Tip: voor u een bot geeft is het aan te bevelen het overtollige vet eraf te snijden.

Puppies en kauwbenen

Alle honden, inclusief puppies hebben kauwbenen nodig. De hoeveelheid hangt af van de leeftijd van uw vievoeter.

Opgroeiende kinderen hebben meer calcium nodig als volwassenen. Echt oudere mensen hebben ook weer meer calcium nodig(oudere honden dus ook).

Alhoewel K9Natural een zekere hoeveelheid calcium bevat in de vorm van fijngemalen botten,hebben alle honden, inclusief puppies, kauwbenen nodig voor een gezond tandvlees, gezonde tanden en kiezen en kaakspieren.